Blogi /

Miksi loisteputkivalaisimen tilalle kannattaa vaihtaa kiinteä led-valaisin eikä led-valoputki?

13.04.2023

Valaistusta saneerattaessa vanhan valaisimen tai polttimon vaihtaminen led-valoon on lähes aina energiaa säästävä ratkaisu. Asiakkaamme usein kysyvätkin, kannattaisiko uuden kiinteän led-valaisimen sijaan vanhan loisteputken tilalle vaihtaa vain led-valoputki. Eikö se juuri olisi kestävää kehitystä, että säästetään materiaalikustannuksissa ja hyödynnetään olemassa olevia valaisinrunkoja?

Miksi loisteputkivalaisimen tilalle kannattaa vaihtaa kiinteä led-valaisin eikä led-valoputki?

Mikäli tavoitteena on pelkästään sähkönkulutuksen alentaminen, energiankulutus toki tippuu, kun vaihdetaan loisteputki led-valoputkeen. Valaisinsaneerauksessa on kuitenkin paljon muitakin huomioonotettavia asioita, joita kannattaa pohtia investointia tehtäessä:

  • Loisteputkivalaisinta ei ole suunniteltu led-valoputkelle
  • Kiinteä led-valaisin poistaa loissähkön led-valoputki ei
  • Vanhoihin valaisinosiin ja muutostöihin liittyy merkittävä rakennuspaloriski
  • Kiinteä led-valaisin on turvallinen, kustannustehokas ja huoltovapaa

Loisteputkivalaisin on suunniteltu T-loisteputkelle – ei led-valoputkelle

Loisteputkivalaisimet on suunniteltu alun perin tavallisille T-loisteputkille. Loisteputkivalaisin on usein polttimon vaihtoa tehtäessä ollut käytössä jopa kymmeniä tuhansia tunteja. Valaisinrungon sisällä oleva tekniikka ja johdotukset ovat ikääntyviä ja lämmön vaikutuksesta pahimmillaan jo hajoamispisteessä. Vanhan valaisimen vaihtotyön yhteydessä poikkeuksetta havaitaankin, miten heikossa kunnossa valaisin jo on.

Kiinteä led-valaisin poistaa loissähkön

Tukesin sivuilta löytyy seikkaperäinen artikkeli loisteputkien korvaamisesta led-putkilla: Loisteputkivalaisimen muuttaminen led-valoputkikäyttöön | Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes). Artikkelissa kerrotaan, että ”Korvattaessa loisteputki led-valoputkella, valaisimet voivat tuottaa verkkoon huomattavassa määrin loissähköä. Tämä voi pahimmillaan johtaa merkittävään kokonaisvirran kasvuun ja siten aiheuttaa valaisinryhmän johtimien lisälämpenemistä. Valaisimissa olevien kompensointikondensaattorien poistaminen parantaa useimmiten tilannetta (tehokerrointa).” Kun vanha loisteputkivalaisin vaihdetaan kokonaan uuteen kiinteään led-valaisimeen, kompensointi ja samalla valaisimien tuottama loissähkö poistuu kokonaan.

Valaisin usein rakennuspalon aiheuttajana

Ylikuumentunut led-valoputki vanhassa loisteputkirungossa.

Loisteputkivalaisimen muuttaminen led-valaisimeksi putkea vaihtamalla, edellyttää usein muutostöitä. Muutostyöt saa tehdä vain sähköalan ammattilainen. Tällöin myös vastuu valaisimesta ja muutostöistä siirtyy muutostyön tekijälle. Vastuiden realisoituessa saatetaan puhua huomattavista seurauksista. Pelastustoimen mukaan Suomessa tapahtuu vuosittain n. 2500 rakennuspaloa. Näistä noin tuhannessa tapauksessa aiheuttajana on sähkölaite tai -laitteisto. Jopa 20 % sähkölaitteistoista johtuneista rakennuspaloista on aiheutunut valaisimista. Vakuutusyhtiöt pyrkivät aina selvittämään syttymisen juurisyyn ja korvauksesta vastuussa olevan tahon. Puhuttaessa näin merkittävistä asioista, on jo riskienhallinnan kannalta vastuullista huomioida nämä seikat investoinnista päätettäessä. Tämä kannattaa ehdottomasti sekä asennusta suorittavan urakoitsijan että tilaajan ottaa huomioon.

Kiinteä led-valaisin on turvallinen ja kustannustehokas

Lineaarinen integroitu eli kiinteä led-valaisin on turvallinen, kestävä ja energiaa säästävä ratkaisu. Investointihetkellä se ei välttämättä toimenpiteenä ole edullisin. On kuitenkin hyvä muistaa, että led-komponentti kestää huonosti lämpöä ja sen valo alkaa hiipumaan välittömästi, kun se otetaan käyttöön. Uusi, kiinteä, alumiinirunkoinen valaisin on suunniteltu johtamaan hallitusti ledin tuottama lämpö. Liitäntälaitteelta syötettävä virta on optimoitu niin, että led kestää erittäin pitkään, säilyttäen samalla valontuottokykynsä.

Valaisinvaihdon yhteydessä uusitaan usein myös johdotus, jolloin sähköturvallisuus paranee entisestään. Näin investointihetkellä joskus hieman kalliimpi ratkaisu muuttuukin nopeasti elinkaarikustannuksiltaan erittäin edulliseksi. Kiinteät valaisimet ovat huoltovapaita ja niitä ei tarvitse vaihtaa. Laadukkaiden valaisimien keskinäinen väriero on silmin nähden huomaamaton, jolloin valo on erittäin tasainen. Laadukas led-valo on käytännössä myös välkkymätön.

Kiinteä led-valaisin on turvallinen ja kustannustehokas

Ledistyksen kiinteät led-valaisimet on suunniteltu kestämään kaikenlaisissa, myös vaativissa olosuhteissa pitkään. Valaisimissa on käytetty laadukkaimpia saatavilla olevia komponentteja ja jokainen valaisin testataan ennen kuin se toimitetaan asiakkaalle.

Ledistyksen asiantuntijalta apua valaistusuudistukseen

Mikäli suunnittelette valaisimien vaihtoa led-valaistukseen tai olette aiemmin muuttaneet vanhat loisteputkivalaisimenne led-putkivalaisimiksi, ota rohkeasti yhteyttä Ledistyksen kokeneisiin asiantuntijoihin, ja katsotaan yhdessä, kuinka voisimme olla avuksi. Teemme maksuttoman valaistuskartoituksen paikan päällä, jolloin varmistetaan, että kaikki tärkeät yksityiskohdat otetaan huomioon. Voimme tehdä samalla veloituksetta teille luotettavan investoinnin kannattavuusanalyysin. Analyysin avulla saamme selville, kuinka nopeasti valaisininvestointi maksaa itsensä takaisin.

Lue myös oppaamme led-valaistuksen hankintaan.